Piekarnik do zabudowy nie jest ograniczony płytą grzewczą. Dzięki temu ulokujesz go zgodnie ze swoimi preferencjami. Jeśli cenisz sobie tradycyjne rozwiązania, wygospodaruj przestrzeń w dolnym rzędzie mebli kuchennych, np. między szufladami z akcesoriami a szafką, w której przechowujesz naczynia żaroodporne. Drugą możliwością jest postawienie piekarnika w tzw. słupku, czyli na wysokości blatu (podstawą jest dolna szafka). Taki układ usprawni codzienne korzystanie z urządzenia, zwłaszcza jego czyszczenie. Szybciej i dokładniej usuniesz zabrudzenia, także te z trudno dostępnych miejsc, nie musząc się schylać.
Niezależnie od tego, który wariant umiejscowienia piekarnika wybierzesz, koniecznie zadbaj, by wielkość przeznaczonej pod montaż szafki odpowiadała jego rozmiarom. Wysokość i szerokość standardowych piekarników do zabudowy wynosi 59,5 × 59,5 cm. Ale znajdziesz też wersje kompaktowe, np. 45,5 × 59,5 cm (głębokość wszystkich egzemplarzy to ok. 55 cm). Tutaj warto zaznaczyć, że większe wymiary nie zawsze oznaczają wyższą pojemność. Ta wyrażana jest w litrach i w modelach o zbliżonej wielkości może różnić się nawet o kilkadziesiąt jednostek. Poznaj nasz poradnik o wyborze elektrycznego piekarnika do zabudowy.
Teraz czas wybrać rodzaj urządzenia. Obecnie standardem są elektryczne piekarniki do zabudowy. W odróżnieniu od piekarników gazowych utrzymują one stabilną temperaturę (grzałki znajdują się na dole i na górze) i umożliwiają korzystanie ze specjalistycznych programów (np. grill, rozmrażanie, pieczenie ciast). Dlatego świetnie sprawdzają się w codziennych zastosowaniach, czyniąc przyrządzanie aromatycznych dań i słodkich ciast jeszcze prostszym. Możesz też zdecydować się na parowy piekarnik do zabudowy. Modele te łączą w sobie funkcjonalność piekarników elektrycznych z dodatkowymi programami parowymi, dzięki którym dania zachowają więcej składników odżywczych i będą mniej kaloryczne.
Pora sprawdzić, jak działa piekarnik. Najlepszym testem będzie oczywiście przyrządzenie Twojego popisowego specjału. Przekonaj się, jakie funkcje pomogą Ci osiągnąć najbardziej satysfakcjonujące rezultaty. Korzystając z termoobiegu, możesz jednocześnie piec ciastka na kilku blachach. A jeśli wybierzesz piekarnik z systemem dwóch niezależnych termoobiegów, przygotujesz różne dania w tym samym czasie. Jak to możliwe? We wnętrzu utworzą się dwie odrębne komory grzewcze o różnej temperaturze. W dodatku odpowiednia cyrkulacja powietrza zapobiegnie przenikaniu się aromatów. Przydatna okaże się też termosonda, zwłaszcza jeśli lubisz aromatyczne i soczyste mięsa. Wygodne i bezpieczne umieszczanie potraw w piekarniku umożliwią Ci prowadnice teleskopowe, dzięki którym wyjmiesz blachy w całości bez konieczności przytrzymywania ich rękoma.
Czyszczenie piekarnika nie należy do najłatwiejszych czynności. Na szczęście wiele nowoczesnych modeli pomoże Ci w tym. Piekarniki z katalizą wypalą osadzające się na ściankach zanieczyszczenia dzięki specjalnym panelom katalitycznym. Tobie pozostanie tylko usunąć popiół ściereczką. Drugą opcją jest pyroliza. Wyposażony w program czyszczenia pyrolitycznego piekarnik nagrzewa się do ok. 500 °C. W takiej temperaturze wszystkie zabrudzenia, nawet te najtrudniej dostępne, zmienią się w popiół i opadną na blachę. Teraz wystarczy kilka ruchów, by przywrócić czystość. Korzystając z takich rozwiązań, zadbaj też o bezpieczeństwo. Ułatwi Ci to piekarnik z funkcją zimnego frontu, która gwarantuje, że przednia szyba pozostanie chłodna. Wybierz odpowiadający Twoim potrzebom piekarnik do zabudowy w sklepie al.to.